Petek Nasıl Temizlenir

Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Kalorifer peteğinin temizlenmesinin en sağlıklı yöntemi petek temizleme makinesi ile yapılan yöntemdir. İki çeşit petek temizleme makinesi bulunmaktadır. Biri ilaçlı diğeri ilaçsız olan petek temizleme makineleri peteklerin içini kusursuz olarak temizlemektedir.

İlaçla Petek Temizliği

Özel ilaçla çalışan petek temizleme makinesi; kalorifer tesisatına özel petek temizleme ilacı gönderir. Petek temizleme ilacı; kalorifer tesisatı içinde bulunan tortu, kireç veya balçıkla kimyasal reaksiyona girerek sökülmesini sağlar. Kimyasal tepkime sonucu sökülen yabancı cisimler su yardımı ile sistemden atılır.

Sistem içine aktarılan bu kimyasal ilaç, kalorifer tesisatı içinde uzun süre kalırsa peteklere ve borulara zarar verebilir. Bunun için; petek temizleme işlemi bittikten sonra temizliği yapılan peteğin iyice durulanması gerekir. Durulama işlemi bittikten sonra da nötrleştirici ilaç kalorifer borularına ilave edilir. Nötrleştirici ilaç, durulama işleminden sonra kalorifer sisteminde kalan petek temizleme ilacının atıklarını etkisiz hale getirir.

İlaçsız Petek Temizliği

İlaçsız çalışan petek temizleme makinesi; suyu tazyikli olarak peteklere göndererek peteklerdeki tortuların sökülmesini sağlar. Hava ve suyun karışımı ile çalışan bu makineler, borulardaki veya peteklerdeki tıkanıklıkları rahatlıkla sökmektedirler. Uyguladığı basınç sayesinde ilaca gerek kalmamaktadır.

İlaçlı petek temizliğinde, petek temizleme ilacı kalorifer tesisatında kalırsa risk oluşturacağını belirtmiştik. İlaçsız petek temizleme işleminde böyle bir risk bulunmamaktadır.

Petek Nasıl Temizlenir?

Profesyonel olarak petek temizliği yapan firmalar; petek temizliği sırasında peteklerinizi yerinden sökmezler. Alurad(alüminyum) petekler istisnadır. Çünkü alurad peteklerin içinde zamanla taş benzeri ufak parçalar meydana gelir. Bu parçalar, petek temizleme makineleri ile dışarı atılamazlar. Bu taşları temizlemek için alurad peteklerin yerinden sökülmesi gerekir.

 

 

 

  • İlk önce; kombi altındaki giriş çıkış vanaları kapatılır.
  • Kalorifer tesisatına bağlı olan bütün peteklerin giriş vanaları kapatılır.
  • Petek temizleme işlemi her petek için tek tek yapıldığından, sadece temizliği yapılacak peteğin giriş çıkış vanası açık bırakılır.
  • Kalorifer tesisatı kolektörlü sistemse kolektöre, kolektörlü sistem değilse banyoda bulunan havlupana petek temizleme makinesi bağlanır.
    • Makine çalıştırılarak, peteğin içinde bulunan bütün tortular dışarı atılır.
    • Petek temizleme işlemi sırayla bütün peteklere uygulanır.
    • Petek temizliği işlemi bittikten sonra, sisteme kimyasal koruyucu ilaç eklenir.
    • İlaçlı veya ilaçsız petek temizliği fark etmez. Petek temizleme işlemi bittikten sonra sisteme kimyasal koruyucu ilaç ilave edilir.
    • Koruyucu ilaç, peteklerde ve borularda tıkanıklık oluşmasını yavaşlatır.
    • Borularda bulunan kılcal çatlakları onarır. Kimyasal koruyucu ilacın hiçbir yan etkisi bulunmaz.

    Petek temizliği yaptıracağınız firmayı iyi araştırmanız gerekir. Referanslarını kontrol etmelisiniz. Referanslar firmanın kalitesini temsil etmektedir.

Tıkalı Kalorifer Peteği Nasıl Açılır?

Tıkalı kalorifer peteğini kendiniz açamazsınız. Çünkü tıkanıklığa sebep olan tortular, peteğin çıkış kısmından çıkamayacak kadar büyük parçalar halinde olabilmektedir. Bunun için tortuların parçalanması gerekir.

Tortuların parçalanabilmesi ancak petek temizleme makineleri ile mümkündür. İlaçlı petek temizliğinde, kullanılan ilaç tortu ile kimyasal tepkimeye girerek tortuların parçalanmasını sağlar. İlaçsız petek temizliğinde ise; su ve hava karışımı ile oluşan basınç tortuları parçalamaktadır.

Bursa Kombi Servisi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir